Kurma

KURMA

-sumber mineral-

Sumber Mineral

Kurma mengandungi mineral-mineral yang bermanfaat bagi kesihatan tubuh. Fungsi mineral secara umum iaitu membuat denyut jantung makin teratur, mengaktifkan kontraksi otot serta berperanan dalam tekanan darah. Kurma kaya akan kalium dan rendah sodium. Kalium berperanan dalam memelihara kontraksi otot termasuk juga otot jantung. makan-kurma Selain itu berperanan untuk memelihara sistem saraf dan menyeimbangkan metabolisme dalam tubuh. Kerana kalium tidak disimpan dalan tubuh dan banyak hilang melalui peluh, sehingga perlu dibekalkan dari makanan.

Kalium membantu menurunkan tekanan darah. Menurut Dr. Louis Tobian, Jr., Pakar penyakit darah tinggi dari Minnesota University AS, kurma boleh membantu menurunkan tekanan darah, serta boleh memberi kekuatan tambahan dalam mencegah stroke secara langsung, bagaimanapun keadaan tekanan darah seseorang. Kesimpulan dari hasil kajian yang dilakukannya bahawa pengambilan tambahan kalium boleh boleh menjaga dinding arteri tetap elastik dan berfungsi normal.

Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rusak akibat tekanan darah. Hasil penelitian mengesyorkan untuk mengambil kira-kira 400 mg kalium dapat menurunkan risiko stroke sebanyak 40%. Untuk memenuhi keperluan tersebut kita hanya perlu mengambil kira-kira 65 gram atau 5 buah kurma kering. Selain kalium, kurma juga mengandungi mineral-mineral penting seperti kalsium, besi, magnesium, mangan, tembaga dan fosforus.
KURMA

Sumber Mineral

Kurma mengandungi mineral-mineral yang bermanfaat bagi kesihatan tubuh. Fungsi mineral secara umum iaitu membuat denyut jantung makin teratur, mengaktifkan kontraksi otot serta berperanan dalam tekanan darah. Kurma kaya akan kalium dan rendah sodium. Kalium berperanan dalam memelihara kontraksi otot termasuk juga otot jantung. makan-kurma Selain itu berperanan untuk memelihara sistem saraf dan menyeimbangkan metabolisme dalam tubuh. Kerana kalium tidak disimpan dalan tubuh dan banyak hilang melalui peluh, sehingga perlu dibekalkan dari makanan.

Kalium membantu menurunkan tekanan darah. Menurut Dr. Louis Tobian, Jr., Pakar penyakit darah tinggi dari Minnesota University AS, kurma boleh membantu menurunkan tekanan darah, serta boleh memberi kekuatan tambahan dalam mencegah stroke secara langsung, bagaimanapun keadaan tekanan darah seseorang. Kesimpulan dari hasil kajian yang dilakukannya bahawa pengambilan tambahan kalium boleh boleh menjaga dinding arteri tetap elastik dan berfungsi normal.

Keadaan ini membuat pembuluh darah tidak mudah rusak akibat tekanan darah. Hasil penelitian mengesyorkan untuk mengambil kira-kira 400 mg kalium dapat menurunkan risiko stroke sebanyak 40%. Untuk memenuhi keperluan tersebut kita hanya perlu mengambil kira-kira 65 gram atau 5 buah kurma kering. Selain kalium, kurma juga mengandungi mineral-mineral penting seperti kalsium, besi, magnesium, mangan, tembaga dan fosforus.

Dapatkan Jus Qaseh, fenomena terhebat di pasaran sekarang. PM saya di sini atau SMS 017-9409691 untuk tempahan.

1 comment:

  1. kurma mmg byk khasiatnye...ia juga merupakn makanan utama Rasulullah.. :) nice sharing..

    ReplyDelete